Pyszne Kadry

Pyszne Kadry

poniedziałek, 13 maja 2013

Sałatka z oliwkami, kaparami i suszonymi pomidorami


Ach te kolorowe sałatki. Chyba nigdy nie znudzą mi się w codziennym jadłospisie. Ostatnio uwielbiam połączenie suszonych pomidorów wraz z kaparami. Czasem wystarczy kilka ziarenek tego aromatycznego warzywa, aby nadać potrawie bardziej wyrazistszy smak. 

Składniki: ( 2 porcje)

100g mix ulubionych sałat (np radicchio, rukola, lodowa, endivia, lolo rosso itp)
2 łyżki kaparów
łyżka prażonych pestek dyni
2 łyżki pokrojonych, czarnych oliwek
6 suszonych pomidorów z zalewy
łyżka parmezanu

Sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
łyżeczka musztardy
kilka świeżych ziół ( jakie akurat masz pod ręką np. bazylia, oregano, tymianek)

Do garnuszka wlej  sok z cytryny, szczyptę soli, łyżeczkę musztardy i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj oliwę z oliwek oraz posiekane zioła. Odstaw sos na 15 min. do lodówki. 

Umyte sałaty przesyp do miski, dodaj pokrojone w krążki oliwki, kapary, całe suszone pomidory. Następnie polej wszystko uprzednio przygotowanym sosem, posyp pestkami dyni i parmezanem. Nic prostszego:-)






2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...